Αρχική » Θεραπείες » Ερευνητικές » Πειραματικό τσιπ ενίσχυσης μνήμης

Πειραματικό τσιπ ενίσχυσης μνήμης

Ένα εμφυτεύσιμο μικροτσίπ αναπτύχθηκε για να βοηθήσει άτομα με νευρολογικές παθήσεις, όπως η επιληψία και η νόσος Alzheimer. Όταν τα άτομα αυτά έχουν προβλήματα με τις μνήμες τους, το νέο τσιπ μπορεί να τις επεξεργαστεί και να τις αποθηκεύσεις εκ μέρους του εγκεφάλου.

Το μικροτσίπ αυτό έχει συγκριθεί με κάποια εμφυτεύματα κυβερνητικής από το χώρο της επιστημονικής φαντασίας λόγω της ιδιαίτερης χρήσης του. Έχει σχεδιαστεί από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια για να αντικαταστήσει – ή τουλάχιστον να ενισχύσει – τις προβληματικές περιοχές του ιπποκάμπου.

Ο ιππόκαμπος μπορεί να είναι συχνά το κέντρο της επιληπτικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο. Είναι επίσης το μέρος του εγκεφάλου που συλλέγει πληροφορίες από τις αισθήσεις μας και ότι σκεφτόμαστε και νιώθουμε, αποθηκευμένες ως βραχυπρόθεσμη μνήμη. Ο ιππόκαμπος μετατρέπει μετά όλα αυτά τα δεδομένα σε μακροπρόθεσμη μνήμη – τα πράγματα που θα θυμόμαστε μια ζωή. Οι μνήμες αυτές μπορεί να είναι γάμοι ή γεννήσεις παιδιών ή κάποιες διακοπές.

Η διεργασία μετατροπής μιας βραχυπρόθεσμης σε μακροπρόθεσμη μνήμη είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη. Στην περίπτωση ατόμου με επιληψία η Alzheimer, αυτά τα αρχεία μνήμης μπορεί να μην μετατρέπονται και να μην αποθηκεύονται σωστά. Το μικροτσίπ είναι σχεδιασμένο να αντικαθιστά τις προβληματικές περιοχές του ιπποκάμπου – μετατρέποντας τις μνήμες όταν ο εγκέφαλος δεν μπορεί.

Το τσιπ εμφυτεύεται άμεσα στον ιππόκαμπο. Το τσιπ καταγράφει σήματα που τα αναγνωρίζει ως βραχυπρόθεσμες μνήμες. Τα σήματα αυτά ακολούθως στέλνονται μέσω ενός μικροσκοπικού υπολογιστή που μεταφράζει τις πληροφορίες αυτές σε μακροπρόθεσμη μνήμη.

Όχι μόνο αντικαθιστά αποτελεσματικά το τσιπ τις προβληματικές περιοχές του ιπποκάμπου, αλλά ενισχύει και τα μέρη που παραμένουν άθικτα. Αν και μόλις δοκιμάζεται σε ανθρώπους, το τσιπ βελτίωσε σημαντικά τις λειτουργίες της μνήμης σε ζώα του εργαστηρίου. Ίσως να βελτιώνει δραματικά τις λειτουργίες της μνήμης ατόμων με επιληψία, αν γίνει εφικτό να σχεδιαστεί για ανθρώπινη χρήση.

Η συσκευή αυτή παρουσιάστηκε στις αρχές Ιουνίου στο Διεθνές Συνέδριο Global Future 2045 από τον καθηγητή Theodore Berger.

Πηγή: http://www.epilepsy.org.uk/news/news/%E2%80%98sci-fi%E2%80%99-brain-chip-improves-memory-function-63235


Σχολιάστε