Αρχική » Θεραπείες » Ερευνητικές » Το φως ως διακόπτης λειτουργίας των νευρικών κυττάρων

Το φως ως διακόπτης λειτουργίας των νευρικών κυττάρων

Advertisements

Γερμανοί ερευνητές ανακάλυψαν έναν τρόπο ελέγχου των νευρώνων με χρήση μόνο του φωτός. Με την τεχνική αυτή χρησιμοποιείται μια χημική ουσία που καθιστά προσωρινά τους υποδοχείς των νευρώνων ευαίσθητους στο φως, επιτρέποντας  τον άμεσο χειρισμό των νευρικών κυττάρων. Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για νέες θεραπείες για μια σειρά νευρολογικών παθήσεων, μεταξύ αυτών της επιληψίας και της κατάθλιψης.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ludwig-Maximilians του Μονάχου, υπό τη ηγεσία του καθηγητή χημικής βιολογίας και γενετικής DirkTrauner, ανέπτυξαν ένα τροποποιημένο μόριο της φεντανύλης, ενός συνθετικού οπιοειδούς που χρησιμοποιείται ως αναισθητικό και παυσίπονο. Η ουσία αυτή συνδέεται με τους υποδοχείς των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου, καθιστώντας τους ευαίσθητους στο φως με αποτέλεσμα να μπορούν να ενεργοποιούνται ή να απενεργοποιούνται κατά βούληση μέσω της έκθεσής τους σε φως διαφορετικού χρώματος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, των οποίων η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neuron, η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να ενεργοποιεί ή να αναστέλλει νευρώνες που προσβάλλονται σε παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως στην επιληψία. Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να ενεργοποιεί ουσίες, όπως τα αναλγητικά, διάφορα κυτταροστατικά φάρμακα ή αντιδιαβητικές ουσίες στις περιοχές του εγκεφάλου, όπου αυτό απαιτείται, ελαχιστοποιώντας έτσι τις ανεπιθύμητες παρενέργειες που εμφανίζονται όταν οι ουσίες αυτές απελευθερώνονται στο σώμα.

Οι νευρώνες είναι υπεύθυνοι για όλες τις αισθητηριακές αντιλήψεις αναλόγως των πρωτεϊνών που εκφράζονται στην επιφάνεια της μεμβράνης τους και οι οποίες αντιδρούν σε ερεθίσματα, όπως η αφή ή η θερμοκρασία. Πολλά νευρικά κύτταρα ανταποκρίνονται σε ένα μόνο είδος συμβάντων, αλλά σύμφωνα με τον Καθηγητή Trauner, η τεχνική που αναπτύχθηκε μπορεί να ενεργοποιεί ή να απενεργοποιεί νευρώνες ανεξάρτητα από το ερέθισμα που συνήθως αυτοί απαιτούν.

«Μακροπρόθεσμα, ελπίζουμε να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος αυτή ως η βάση για νέες θεραπείες νευρολογικών νόσων», σχολίασε. «Μπορούμε να χειριστούμε τα χαρακτηριστικά του φωτός με μεγάλη ακρίβεια, έτσι ώστε να ρυθμίζουμε την κατάσταση των κυττάρων με ορισμένο τρόπο», συνεχίζει ο Καθηγητής Trauner. «Επιπλέον, η αντίδραση αυτή είναι πλήρως αναστρέψιμη».

 

Πηγή

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: