Αρχική » Έρευνα » Επαναπρογραμματίζοντας τα νευρικά κύτταρα

Επαναπρογραμματίζοντας τα νευρικά κύτταρα

Advertisements

Ερευνητές από τις ΗΠΑ πέτυχαν να δημιουργήσουν νέους νευρώνες στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό ζωντανών θηλαστικών, χωρίς την ανάγκη εμφύτευσης βλαστοκυττάρων.

 Οι ερευνητές θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί για την αποκατάσταση τραυματικών βλαβών του εγκεφάλου, που αποτελούν αίτιο μετατραυματικής επιληψίας. Θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση βλαβών της κυττάρων του νωτιαίου μυελού.

Οι ερευνητές, του Southwestern Medical Center του Πανεπιστημίου του Τέξας, χρησιμοποιώντας διάφορους βιολογικούς παράγοντες προήγαγαν τη γονιδιακή έκφραση σε εγκεφάλους πειραματοζώων μετατρέποντας μη νευρωνικά κύτταρα, όπως τα αστροκύτταρα σε νευροβλάστες. Ακολούθως, στα πειραματόζωα χορηγήθηκε βαλπροϊκό οξύ – φάρμακο που χρησιμοποιείται στη θεραπεία της επιληψίας για περισσότερο από 50 έτη – για να προαχθεί η ωρίμανση των κυττάρων αυτών προς νευρώνες.

«Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν πως τα αστροκύτταρα μπορεί να είναι ιδανικός στόχος για επαναπρογραμματισμό», σχολιάζει ο Chun-LiZhang, συγγραφέας της μελέτης. Ωστόσο οι ερευνητές υπογραμμίζουν πως ακόμα είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουν αν οι νευρώνες που δημιουργήθηκαν στις μελέτες τους προκαλούν λειτουργικές βελτιώσεις.

 

 

Πηγή

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: