Αρχική » Κοινωνιολογία » Επιληψία σε μειονότητες στις ΗΠΑ

Επιληψία σε μειονότητες στις ΗΠΑ

Advertisements

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα βρήκαν πως ο επιπολασμός της επιληψίας σε νέο-εισερχόμενος μετανάστες μπορεί να είναι σημαντικά χαμηλότερος από ότι αναμενόντα.

Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων των ΗΠΑ, μελέτησε τα ποσοστά επιληψίας κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Αριζόνας και Μεξικό. Εστίασε σε τρεις κοινότητες – στο San Luis, το Nogales και το Douglas – με σημαντικό πληθυσμό Ισπανικής καταγωγής.

Ενώ οι παλαιότερες έρευνες έδειχναν σχεδόν πάντα πως το ποσοστό των ατόμων με την πάθηση ήταν άνω του μέσου όρου στις μειονότητες, η μελέτη βρήκε πως τα άτομα Ισπανικής καταγωγής στις κοινότητες αυτές εμφάνιζαν ποσοστά επιληψίας αδρά κατά το ήμισυ αυτών των γειτόνων τους μη Ισπανικής καταγωγής. Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο, αυτό υποδηλώνει μια «δραματικά ανατροπή των αναμενόμενων».

Ο Dr David Labiner, διευθυντής του Εκτενούς Προγράμματος Επιληψίας στην Αριζόνα και επικεφαλής του τμήματος νευρολογίας στο College of Medicine, παρέθεσε παλαιότερες μελέτες στις ΗΠΑ στο Λος Άντζελες, την Ατλάντα και την Νέα Υόρκη που έδειχναν αντικρουόμενα αποτελέσματα με τα νέα ευρήματα.

«Αφετηρία [της μελέτης] ήταν η παρατήρηση ότι σε όλες σχεδόν τις μελέτες που είχαν γίνει, οι μειονότητες έτειναν να έχουν υψηλότερο επιπολασμό επιληψίας, αλλά καμία δεν είχε γίνει σε περιβάλλον συνόρων. Οι περισσότερες είχαν γίνει στις πόλεις», σχολίασε. Ο Dr Labiner παραδέχτηκε ότι η έρευνά απέτυχε να καθορίσει το λόγο της αναντιστοιχίας, αλλά παρείχε μια σειρά λόγων που μπορεί να συνεισέφεραν στο χαμηλότερο ποσοστό. ένας είναι «το φαινόμενο του υγιούς μετανάστη», που υποδηλώνει ότι για να έχει καταφέρει κάποιος να ταξιδέψει, η κοινότητα των μεταναστών θα αποτελείται από υγιέστερα άτομα συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Τα ζητήματα γλώσσας, πολιτισμού και στίγματος μπορεί επίσης να συμβάλλουν στον χαμηλότερο από τον αναμενόμενο επιπολασμό επιληψίας σε Ισπανικούς πληθυσμούς στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, προσθέτει ο Dr Labiner.

Τώρα πλέον εργάζεται σε μια μελέτη παρακολούθησης που ελπίζει ότι θα φωτίσει τα απροσδόκητα αυτά ευρήματα. Η έρευνα βρήκε επίσης πως ως και το 20% των ατόμων με επιληψία στις παραμεθόριες κοινότητας δεν είχαν ποτέ διαγνωσθεί ή λάβει θεραπεία. «Δεν είναι ότι δεν υπάρχει πρόσβαση σε κάποιον ειδικό. Οι περιοχές αυτές δεν είναι τόσο απομακρυσμένες, ώστε να περιμένεις κανείς τα άτομα αυτά να μένουν αδιάγνωστα», κατέληξε.

Πηγή

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: