Αρχική » Έρευνα » Πρόβλεψη επιληπτικών κρίσεων μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο

Πρόβλεψη επιληπτικών κρίσεων μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο

Advertisements

bleed1Είναι ευρέως αναγνωρισμένο ότι το να πάθει κανείς εγκεφαλικό αυξάνει σημαντικά το κίνδυνο ενός ατόμου για επιληψία και οι στατιστικές δείχνουν ότι το εγκεφαλικό είναι το συχνότερο αίτιο επιληψίας στα άτομα άνω των 60 ετών. Κάθε χρονιά περίπου 150 000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο υφίστανται εγκεφαλικό και αυτό μπορεί να προκαλέσει σημαντική εγκεφαλική βλάβη λόγω αιμορραγίας ή φραγμού στην παροχή αίματος. Στην οξεία φάση του εγκεφαλικού, η φλεγμονή στην περιοχή της βλάβης μπορεί να προκαλέσει κρίση. Κρίσεις μπορεί να συμβούν και πολύ αργότερα, ωστόσο, και αυτές είναι που έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης επιληψίας, ειδικά αν είναι υποτροπιάζουσες.

Οι λόγοι για τους οποίους κάποια άτομα αναπτύσσουν επιληψία μετά από ένα εγκεφαλικό, ενώ άλλα όχι, δεν είναι πλήρως κατανοητοί. Η Dr Beate Diehl και οι συνεργάτες, στο University College του Λονδίνου έλαβαν £29 080 για διάστημα 12 μηνών, για ένα πιλοτικό πρόγραμμα με τίτλο Απεικονιστικοί και Ηλεκτροεγκεφαλογραφικοί Προγνωστικοί Δείκτες για Επιληψία Μετά από Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, στο οποίο θα προσπαθήσουν να προσδιορίσουν παράγοντες κινδύνου μετά από ισχαιμικό επεισόδιο σε μια μιρκή ομάδα ατόμων.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, η ομάδα θα αναλύσει – χρησιμοποιώντας ισχυρές υπολογιστικές μεθόδους – υπάρχουσες μαγνητικές τομογραφίας εγκεφάλων μιας ομάδας άνω των 500 ασθενών που είχαν ήδη λάβει μέρος σε μια ερευνητική μελέτη αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων (ΑΕΕ). Με τον τρόπο αυτό ελπίζουν  να αποκτήσουν καλύτερη κατανόηση του πώς διαφέρουν οι εγκέφαλοι των ατόμων με και χωρίς επιληψία μετά από ΑΕΕ. Σε επιλεγμένους ασθενείς της ομάδας (τόσο με όσο και χωρίς επιληψία) θα προσφερθεί η δυνατότητα να συμμετέχουν σε μια περαιτέρω μελέτη στην οποία θα μελετηθούν οι νευρωνικές συνδέσεις και τα δίκτυα με χρήση λειτουργικής MRI και ταυτόχρονης καταγραφής ΗΕΓ.

Ως το τέλος του προγράμματος, οι ερευνητές ελπίζουν να έχουν προσδιορίσει τα χαρακτηριστικά του εγκεφάλου που είναι ενδεικτικά για επιληψία μετά από ΑΕΕ, τα οποία θα μπορούσαν άμεσα να αναζητηθούν σε ασθενείς αμέσως μετά από ΑΕΕ. Ένα τέτοιο εργαλείο θα βοηθούσε στην αναγνώριση αυτών που είναι πιθανό να επωφεληθούν από μια έγκαιρη αντιεπιληπτική θεραπεία ή ακόμα και από προληπτικές παρεμβάσεις και τελικά θα βελτιώσει τα αποτελέσματα της επιληψίας μετά από ΑΕΕ.

Πηγή:   http://www.epilepsyresearch.org.uk/finding-out-who-is-at-risk-of-epilepsy-after-a-stroke/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: