Αρχική » Διάγνωση » Τεχνολογία » Βραχιόλι πρόβλεψης επιληπτικών κρίσεων

Βραχιόλι πρόβλεψης επιληπτικών κρίσεων

Οι εξελίξεις της τεχνολογίας και οι εφαρμογές της σε θέματα υγείας υπόσχονται ένα λαμπρό μέλλον στην διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενών. Υπόσχονται επίσης και βελτιωμένη ασφάλεια των ασθενών που πάσχουν από νόσους, ιδιαίτερα όσες χαρακτηρίζονται από παροξυσμικό και απρόβλεπτο μοτίβο εκδήλωσης, όπως η επιληψία.

Όσοι ενδιαφέρονται για το μέλλον της ιατρικής θα πρέπει να ακολουθήσουν το Twitter του Dr. Eric Topol. Ο γνωστός καρδιολόγος και υποστηρικτής της ψηφιακής ιατρικής παρακολουθεί το μέλλον αυτό και μας ενημερώνει. Για παράδειγμα, σήμερα έγραψε για ένα βραχιόλι που μπορεί να προβλέπει κρίσεις, επιτρέποντας στον κάτοχό του να λαμβάνει ιατρική φροντίδα ή να παίρνει προφυλάξεις.

Το βραχιόλι αυτό, δημιουργημένο από ερευνητές του ΜΙΤ, περιέχει αισθητήρες που μετράνε τους ηλεκτρικούς παλμούς στο δέρμα. Οι παλμοί αυτοί αλλάζουν πριν την έναρξη της κρίσης. Η συσκευή αυτή αποθηκεύει επίσης δεδομένα που μπορούν να αναλυθούν αργότερα, παρέχοντας πληρέστερη καταγραφή της κατάστασης του ασθενή. Μπορεί να ανιχνεύσει μικρές κρίσεις που ειδάλλως θα περνούσαν απαρατήρητες.

Η καθηγήτρια του ΜΙΤ Rosalind Picard δήλωσε πως αυτή και η ομάδα της ανακάλυψαν τυχαία πως η τεχνολογία αυτή μπορεί να αναγνωρίσει το 100% των μεγάλων επιληπτικών κρίσεων μέσω αλλαγών στο δέρμα. … Η Picard υποστηρίζει πως η ανίχνευση μικρών αλλαγών στην επιφάνεια του δέρματος μέσω αισθητήρων μπορεί να προειδοποιήσει εκ των προτέρων για κρίσεις. Έως τώρα αυτό ήταν δυνατό μόνο μέσω επεμβατικών τεχνικών.

«Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι ότι τώρα έχουμε ένα εξωτερικά ανιχνεύσιμο σήμα από κάτι που προηγουμένων έπρεπε να είχαμε ηλεκτρόδια βαθιά στον εγκέφαλο για να το ανιχνεύσουμε…» . Τώρα η Picard και η ομάδα της εξετάζουν την πιθανότητα αντιμετώπιισης κρίσεων πριν αυτές συμβούν χρησιμοποιώντας την ίδια φορητή τεχνολογία και έγκαιρες φαρμακευτικές αγωγές. [1]

Σύντομα, η τεχνολογία αυτή αναμένεται να ελεγχθεί και να δοκιμαστεί για να περάσει ακολούθως στη διάθεση των ασθενών. Σημαντικό είναι πάντως να προβληματιστούμε στο γεγονός, πως ενώ αλλού η διάγνωση και η αντιμετώπιση νόσων προσλαμβάνει άλλες διαστάσεις, αδιανόητες έως τώρα, στη χώρα μας ακόμα αδυνατούμε να λύσουμε τα αυτονόητα.

Πηγή:  [1]  http://epilepsyu.com/blog/wristband-noninvasively-predicts-epileptic-seizures/

 


1 σχόλιο

  1. […] Λεπτομέρειες για το χαρμόσυνο αυτό νέο για τους πάσχοντες από επιληψία και τις οικογένειές τους μπορείτε να βρείτε στο εξαιρετικό Ενημερωτικό Portal για την Επιληψία (βλέπε εδώ) […]

Σχολιάστε